Un proiect de documentare, informare si cercetare despre mediere si profesia de mediator
NOU*
Noua adresa a proiectului "® Mediatorul cartii" este: http://virginiabraescu-mediatorulcartii.blogspot.com
Proiectul "SUFLET SI SPIRIT DE MEDIATOR": http://virginiabraescu.wordpress.com
joi, 28 octombrie 2010
Pianista Lorène de Ratuld a concertat la Oneşti
In program : Claude Debussy, Maurice Ravel, Nadia Boulanger, Karol Beffa
Programul concertului prezentat de interpretǎ a avut douǎ pǎrţi.
Partea I : Privire cǎtre dansurile vechi
Partea a II a: Cǎtre o cale nouǎ
A fost o searǎ de vis... Felicit organizatorii si mulţumesc reprezentanţilor instituţiilor partenere din Oneşti cǎ au fǎcut posibil acest concert de excepţie în comunitatea noastrǎ! Dupǎ concert, d-na Lorène de Ratuld a acordat un interviu pentru postul local Radio Kit.
Pentru mai multe informaţii despre concertele pianistei Lorène de Ratuld, puteţi consulta site-ul personal al pianistei:
http://www.lorenederatuld.com
sâmbătă, 23 octombrie 2010
CONFLICT RESOLUTION DAY 2010, ONESTI - ROMANIA
Din partea CTCM - ONEŞTI, au luat cuvântul: formator Virginia - Smărăndiţa Brăescu, formator Oana - Paula Zaharia, consilier scolar Cristina Biagini, mediator Cătălin Găman, mediator Chiriac Ionuţ Robert, preot Viorel Ciocoiu.
Au fost prezenţi la eveniment mediatori autorizaţi si absolvenţi ai cursurilor de mediere de la centrele de mediere din ONEŞTI, ADJUD şi BRAŞOV, cadre didactice, psihologi, psihoterapeuti, avocaţi, notari, judecători, reprezentanţi ai administraţiei publice locale. Din partea invitaţilor de la centrele de mediere din Adjud şi Braşov, au luat cuvântul d-na Ştefania Şaradici, preşedinta ASOCIAŢIEI PENTRU PROMOVAREA MEDIERII şi d-l Mircea Marcoci, membru in Consiliul Director al ASOCIATIEI MEDIATORILOR AUTORIZATI din BRAŞOV (AMA Braşov).
Au transmis mesaje de susţinere a evenimentului d-l Constantin Scripăţ, Prefect al Judeţului Bacău, d-l Emil Lemnaru, primarul municipiului Oneşti, d-l Mugur Mitroi, formator de mediatori şi membru în Consiliul de Mediere.
Programul educational "Scoala fara discriminare"
Formatori:
Prof. univ. dr. Gheorghe Sarau (MECTS, Directia Generala pentru Invatamantul in Limbile Minoritatilor, Relatia cu Parlamentul si Partenerii Sociali)
Diana Ureche si Dan Vasile (CNCD)
duminică, 10 octombrie 2010
Adjud, 9 octombrie 2010 - Conferinta "Pentru Mediere" organizata de Asociatia pentru Promovarea Medierii
Sambata, 9 octombrie 2010, Asociatia pentru Promovarea Medierii si Primaria Municipiului Adjud au organizat la Casa de Cultura "Tudor Vornicu" din Adjud, in parteneriat cu Centrul de Mediere Buzau, o conferinta de informare a comunitatii despre profesia de mediator si beneficiile medierii ca metoda alternativa de rezolvare a conflictelor. La conferinta au participat mediatori autorizati de la Centrul de Mediere Buzau si de la Centrele de Mediere din Onesti, proaspat absolventi ai cursului de formare in mediere, invitati din partea institutiilor reprezentative din comunitate: politie, judecatorie, biserica, spital, scoli, ONG-uri. Ne-am bucurat de prezenta la aceasta conferinta a d-lui Mugur Mitroi, formator de mediatori si membru in Consiliul de Mediere.
Felicitari tuturor organizatorilor, partenerilor si participantilor! Impreuna am facut posibila reusita acestei conferinte! Multumim in mod deosebit colegilor mediatori, Stefania Saradici si Nicolae Dediu, de la Asociatia pentru Promovarea Medierii, si pentru parteneriat, colegilor mediatori de la Centrul de Mediere Buzau, Diana Nemes si Dorin Badulescu.
De la centrele de mediere din Onesti, au participat la conferinta: Robert-Ionut Chiriac, Gianina si Catalin Gaman, Virginia - Smarandita Braescu, Cristina Biagini, Lupu Iuliana Beatricx, Viorel Ciocoiu.
Sponsorii evenimentului: SC VRANCART SA ADJUD si UMB GRUP - ADJUD
vineri, 1 octombrie 2010
NOU* Mugur Mitroi - "Mediere si Conflict"
Editura Consensus, 2010
MEDIEREA – EFECT/ELEMENT AL GLOBALIZARII
Sisteme si coduri de decriptare
Se pune intrebarea: “Ce poate corela sistemele, sincronizandu-le in vederea eficientizarii lor si inglobarii la nivel mondial?”.
Sistemul reprezinta: 1) Ansamblu de elemente (materiale sau ideale) cu anumite trăsături comune care formează un tot organizat. ~ nervos. ~ solar. ~ filozofic. 2) Mod de organizare a unui proces, a unei activităţi. ~ electoral. 3) Formă de guvernământ; regim; orânduire. ~ feudal. 4) Ansamblu coordonat de procedee, folosit pentru a obţine un rezultat pozitiv. ~ de tratare a unei boli. 5) Succesiune de straturi formate în decursul unei perioade geologice. 6) Ansamblu de instalaţii asociate. ~ tehnic. ~ energetic. /
Problema reprezinta o provocare, avand in vedere elementele componente ale sistemelor determinante in crearea si dezvoltarea acestora si in impunerea ritmului de eficienta (dinamica sistemului).
Regula este ca cel mai bine conturat sistem inglobeaza prin absorbtie sistemele similare mai putin eficiente.
Medierea reprezinta modalitatea alternativa de solutionare a conflictelor, la implementarea si dezvoltarea procedurii accentuandu-se nevoile/necesitatile in detrimentul pozitiilor afirmate.
Diversele sisteme ce gestioneaza conflictul la nivel mondial se bazeaza pe izvoare si strategii ce sunt specifice si individuale, determinate de formele de organizare statala – sisteme de guvernamant.
Pentru armonizarea si sincronizarea sistemelor judiciare in vederea crearii sistemului global de solutionare a conflictului, s-a identificat elementul generator al sistemului, si anume identificarea, compatibilizarea si satisfacerea nevoilor/necesitatilor, acestea reprezentand atitudinile si actiunile primare, fundamentale ale individului, ce se pot proiecta la nivel de organizatie privita ca sistem.
Astfel, prin stabilirea procedurii medierii ca limbaj comun in vederea solutionarii conflictelor, de fapt se incearca identificarea unui cod de decriptare universal ce nu mai ridica problema compatibilizarii.
Pe cale de consecinta, un sistem comun bazat pe un cod de interpretare universal, reprezinta structura ideala construita la nivel mondial ce are drept liant identificarea nevoilor si satisfacerea acestora.
Sistemele dezvoltate pe conceptii care se bazeaza pe aplicarea retetei acestei proceduri alternative de solutionare a disputelor, sunt viabile, eficiente si nu prezinta riscul imploziei prin consum de resursa proprie.
Mugur Mitroi (2010), Mediere si conflict, Editura Consensus, Bucuresti
NOU* Mugur Mitroi - Ghidul Mediatorului Profesionist
Autor: Mugur Mitroi
Ghidul mediatorului profesionist
Editura Consensus, 2010
Dorinte si nevoi, intotdeauna ierarhizate in functie de interesul nostru social, si anume de dorinta sau nevoia de a comunica.
Mediatorul, interactionand, genereaza si gestioneaza necesitatea identificarii nevoilor la actorii disputelor umane.
Ascultam ca sa invatam pe altii sa asculte si vorbim ca sa invatam pe altii sa vorbeasca. Comunicam in tot.