NOU*

Noua adresa a proiectului "® Medierea integrativa" este: http://mediereaintegrativa.blogspot.com

Noua adresa a proiectului "® Mediatorul cartii" este: http://virginiabraescu-mediatorulcartii.blogspot.com

Proiectul "SUFLET SI SPIRIT DE MEDIATOR": http://virginiabraescu.wordpress.com



Nou* www.portalmediere.ro

NOU* Revista "Medierea. Tehnica si arta"

sâmbătă, 22 noiembrie 2008

Laureatii Premiului Nobel pentru Pace atrag atentia asupra nevoii de educatie pentru copiii din tarile afectate de conflicte armate

Bucuresti, 21 noiembrie 2008

Sursa: Comunicatemedia.ro

Intr-o declaratie comuna, in premiera mondiala, peste 30 de castigatori ai Premiului Nobel pentru Pace au lansat astazi un apel de urgenta pentru implementarea unei educatii de calitate si cladirea pacii in tarile afectate de conflicte armate.

Laureatii Premiului Nobel, printre care presedintele Jimmy Carter, Dalai Lama, arhiepiscopul Desmond Tutu si Burma's Aung San Suu Kyi, au lansat un apel catre liderii mondiali pentru acordarea unei atentii sporite nevoilor educationale a peste 37 de milioane de copii care traiesc in tari nesigure si nu pot merge la scoala. Intr-o scrisoare deschisa comuna adresata liderilor mondiali, realizata la initiativa Aliantei Internationale Salvati Copiii, cei 31 de castigatori ai Premiului Nobel Pentru Pace spun:

" Razboaiele si conflictele sunt savarsite de adulti. Dar fiecare adult a fost un copil odata si s-a format datorita experientelor prin care a trecut si indrumarii primite. La baza acestui lucru sta educatia. Dar in conditiile in care peste 70 de milioane de copii nu au nici macar sansa de a merge la scoala iar mai mult de jumatate din ei traiesc in tari afectate de conflicte armate - ce invata acesti copii?"

Scrisoarea soseste intr-un moment in care milioane de copii nu au acces la educatie din cauza razboaielor. In Republica Democrata Congo, chiar si inainte de recentul conflict, 5 milioane de copii de varsta scolara din cei 9.6 milioane nu pot merge la scoala. In lipsa unei protectii adecvate in fata conflictului, in ultimele saptamani si mai multi copii au fost obligati sa paraseasca scoala. Unora dintre scoli li s-a impus sa recruteze copii de varsta scolara pentru a deveni soldati. O analiza a razboaielor civile din ultimii 50 de ani arata ca fiecare an petrecut de copiii-baieti intr-o institutie de invatamant reduce cu 20% riscul ca acestia sa se implice in viitor in conflicte armate - si totusi, copiilor prinsi in aceasta spirala a conflictelor, continua sa li se refuze accesul la educatie.

Castigatorii Premiului Nobel pentru Pace lanseaza aceasta scrisoare in sprijinul Campaniei Globale Rescrieti Viitorul a Aliantei Salvati Copiii, care militeaza pentru accesul la educatie al copiilor din tarile nesigure, afectate de conflicte, facand un apel pentru marirea fondurilor acordate educatiei, care va atrage dupa sine pace si stabilitate. Apelul castigatorilor Premiului Nobel pentru pace este facut in ziua cand se aniverseaza la scara mondiala 19 ani de la adoptarea de catre Adunarea Generala a Natiunilor Unite a Conventiei cu privire la Drepturile Copilului , cand se celebreaza si Ziua Universala a Drepturilor Copilului si cu trei saptamani inainte de editia din decembrie a ceremoniei decernarii premiului Nobel 2008.

Fostul presedinte al SUA, Jimmy Carter, care a castigat acest premiu pentru eforturile sustinute zeci de ani de a gasi solutii pasnice la conflictele internationale, declara:

"Am vazut impactul benefic pe care il are educatia in promovarea pacii. Ar fi o greseala sa subestimam influenta pe care o au copii in formarea opiniilor si luarea deciziilor adultilor."

Charlotte Petri Gornitzka, Secretar General al Aliantei Internationale Save the Children, adauga:

"Suntem extrem de incantati ca acesti campioni ai pacii au ales sa vorbeasca intr-un glas pentru prima data in istorie. Sprijinul lor arata ca, daca comunitatea internationala se gandeste serios la stoparea conflictelor si cladirea unei paci durabile in tari precum Uganda, Republica Democrata din Congo si Afganistan, atunci educatia trebuie sa fie prioritatea numarul 1."

Printre cei care au semnat scrisoarea se numara Jimmy Carter, Kim Dae-Jung, Frederik W. de Klerk, liderul spiritual Dalai Lama si Aung San Suu Kyi. Impreuna ei vizeaza 17 tari si s-au implicat direct in rezolvarea a 15 conflicte. Printre organizatiile care sprijina scrisoarea se numara UNICEF, ILO (Organizatia Internationala a Muncii), Agentia Internationala a Energiei Atomice si Biroul International pentru Pace, ai carui fondatori au castigat premiul Nobel pentru Pace in 1910.

"Salvati Copiii Romania a transmis scrisoarea catre Presedintele Romaniei, dl. Traian Basescu, Primul Ministru, dl. Calin Popescu-Tariceanu, Ministrul Afacerilor Externe, dl. Lazar Comanescu si Ministrul Economiei si Finantelor, dl. Varujan Vosganian. In acelasi timp, derulam o campanie de informare in scolile bucurestene, in care promovam drepturile copiilor de a trai in pace si atragem atentia asupra impactului negativ al conflictelor armate asupra vietii copiilor si a comunitatilor" a declarat Gabriela Alexandrescu, Presedinte Executiv al Organizatiei Salvati Copiii Romania.

Pentru informatii suplimentare contactati:

Ana Dumitru, Responsabil Comunicare,
tel : 021 316 61 76, ana.dumitru@salvaticopiii.ro

Stefania Mircea (Ionita),
tel: 021 316 61 76, stefania_ionita@salvaticopiii.ro

Salvati Copiii Romania este o organizatie neguvernamentala, de utilitate publica, non-profit, care promoveaza de 18 ani drepturile copilului, in acord cu Conventia Natiunilor Unite cu privire la Drepturile Copilului. Este membra a Aliantei Internationale Salvati Copiii, cea mai mare organizatie independenta din lume de promovare a drepturilor copiilor, ce cuprinde 27 de membri si desfasoara programe in peste 120 tari. Salvati Copiii Romania este implicata in diferite proiecte de educatie, protectie sociala si advocacy pentru copiii din familii sarace, copiii victima a violentei, copiii victime ale exploatarii prin munca, copiii strazii, copiii refugiati, copiii din comunitatile dezavantajate, copiii cu dizabilitati etc., lucrand cu copiii si familiile acestora pentru imbunatatirea vietii lor de zi cu zi si crearea unor planuri de viitor. Anual peste 30.000 de copii sunt implicati in programele organizatiei. Salvati Copiii isi utilizeaza experienta globala pentru a obtine din partea organismelor guvernamentale decizii si initiative de pe urma carora sa beneficieze toti copiii. Pentru mai multe informatii despre programele Salvati Copiii Romania vizitati www.salvaticopiii.ro

Lista completa a laureatilor Premiului Nobel pentru Pace care au semnat scrisoarea comuna:

American Friends Service Committee (1947),
Friends Service Council (1947)
Amnesty International (1977)
Arhiepiscop Desmond Mpilo Tutu (1984)
Carlos Filipe Ximenes Belo, Jose Ramos-Horta (1996)
Jimmy Carter (2002)
Dalai Lama (1989)
Frederik Willem de Klerk (1993)
Shirin Ebadi (2003)
Mohamed ElBaradei (2005)
Adolfo Perez Esquivel (1980)
John Hume (1998)
Agentia Internationala de Energie Atomica (2005)
Campania Internationala de Interzicere a Minelor, Jody Williams (1997)
Organizatia Internationala a Muncii (1969)
Uniunea Internationala a Fizicienilor pentru Prevenirea Razboiului Nuclear (1985)
Kim Dae-jung (2000)
Aung San Suu Kyi (1991)
Wangari Maathai (2004)
Mairead Corrigan Maguire (1976)
Biroul International Permanent pentru Pace (1910)
Oscar Arias Sanchez (1987)
Rigoberta Menchu Tum (1992)
Fondul pentru Copii al Natiunilor Unite (1965)
Biroul Inaltului Comisar al Natiunilor Unite pentru Refugiati (1981) (1954)
Elie Wiesel (1986)
Betty Williams (1976)

Declaratii de sprijin integrale sunt disponibile la cerere din partea: Organizatia Internationala a Muncii Uniunea Internationala a Fizicienilor pentru Prevenirea Razboiului Nuclear Ministrul norvegian al Educatiei, Bard Vegar SolhjellPresedintele Uniunii Educatiei din Norvegia si Membru al Comitetului GCE, Helga HjetlandProfesor Elie WieselPresedinte Jimmy CarterBan Ki-moon, Secretar-General al Natiunilor Unite Biroul International pentru Pace Mairead Maguire UNICEF Amnesty InternationalPresedinte Coreea Kim Dae-JungAdolfo EsquivelPresedinte Jose Ramos-Horta Federatia Internationala a Crucii Rosii

Alte citate:

De la domiciliul domniei-sale din Belfast, Irlanda de Nord, Mairead Corrigan Maguire, laureata Nobel in 1976 si presedinta a Grupului Femeilor care au castigat Premiul Nobel, a declarat:

"Cred cu tarie ca trebuie sa facem apel la guvernele tarilor, liderii mondiali si grupurile aflate in conflicte armate sa recunoasca faptul ca toti copiii au dreptul la educatie, la copilarie, la pace si la invatatura. Trebuie sa recunoastem aceste drepturi si sa le punem in aplicare".

Ban Ki-moon, Secretar-General al Natiunilor Unite, care a castigat premiul in 2001, a declarat:

"Educatia este, din multe motive, o virtute si piatra de temelie a progresului omenesc. De asemenea, este unul din cele mai puternice instrumente pe care le avem pentru cladirea pacii. Apreciez eforturile inestimabile ale partenerilor Natiunilor Unite, precum Salvati Copiii si salut campania Rescrieti Viitorul, care face toate eforturile pentru a se asigura ca tinerii si copiii de pretutindeni din lume au acces la educatia de calitate, care este un drept din nastere."

Rigoberta Menchu Tum, care a castigat premiul in 1992 pentru lucrarile sale in care a publicat situatia indigenilor din Guatemala in timpul si dupa Razboiul Civil din Guatemala, a spus:

"Trebuie sa invatam sa solutionam confictele existente…discordia, discriminarea, rasismul, excluderea. Nu putem aspira la pace daca nun e aflam in armonie cu ceilalti…Tinerii nostri nu mai vor sa fie intoleranti, rasisti sau discriminatoprii, ci doresc cu entuziasm sa fie locuitori ai Guatemalei multiculturali, multietnici, poligloti."

Presedintele Kim Dae-jung, care a castigat premiul in 2000 pentru acvtivitatea lui in domeniul drepturilor omului in Asia si pentru pace si reconciliere in Coreea de Nord, a spus:

"Stim cu totii cat de oribil este un razboi pentru copii. Mai intai si inainte de toate, copiilor ar trebui sa li se fie protejata siguranta si pacea, chiar si in circumstante de pericol si instabilitate. Ei trebuie sa fie bine hraniti, sa doarma bine si sa fie vindecati daca se imbolnavesc. Mai mult, ar trebui sa primeasca educatia potrivita."

Ann Veneman, Director Executiv al UNICEF, care a castigat premiul in 1965, a spus:

"A oferi o educatie de calitate este una din cele mai bune solutii de a alina impactul calamitatilor asupra copiilor si de a pune baze solide pentru pace si dezvoltare durabila. In uma unui conflit, redarea accesului la scoala copiilor contribuie serios la restabilirea pacii si stabilitatii."

Juan M. Suarez del Toro, Presedintele Comitetului International al Crucii Rosii, care a castigat premiul in 1917, 1944 si 1963, a declarat:

"Ca si Salvati Copiii, credem ca doar prin educatie - formala, non-formal+ si informala - le putem oferi copiilor perspectiva de care au nevoie pentru a intelege si analiza cu ochi critic lumea si pentru a deveni un incredibil factor de schimbare in interiorul ei. "

www.salvaticopiii.ro
Comunicatemedia.ro

Niciun comentariu:

Let’s Do It, Romania!

Premiul Sakharov pentru libertatea de gândire

Martti Ahtisaari - Prix Nobel de la Paix 2008

Toute l'Europe.fr

9 mai, Journée de l'Europe

®SMILE 21+? Zâmbiţi! Nu pentru a-i cuceri pe ceilalţi, ci pe voi înşivă!

Ne place si recomandam

Ne place si recomandam
Partea frumoasa a lumii din jurul tau

Asociaţia pentru Dezvoltare şi Intervenţie Socială şi Educaţională - ADISE BACĂU

Le centre de recherches sur l'Europe

Medierea internationala pentru pace (Médiation internationale pour la paix)

Medierea internationala pentru pace (Médiation internationale pour la paix)
http://www.alliance21.org
sigur.info-internet mai sigur pentru copii